onsdag 21 september 2011

Småländsk ostkaka

8 l mjölk (opastöriserad)
3 ½ dl vetemjöl eller glutenfri mjölmix
2 msk ostlöpe (köps på apotek eller i välsorterade livsmedelsbutiker)


Blanda mjölet och löpen med 5 dl av mjölken. Värm resten av mjölken till ca 35º C och tillsätt mjöl-, löpe- och mjölkblandningen. Låt detta stå en stund under lock för att tjockna (löpna). Vicka försiktigt på grytan, om mjölkblandningen släpper från grytans kant så är det dags att finfördela massan. Detta gör man genom ta sönder massan i mindre delar antingen genom att skära med en kniv ner i grytan eller genom att röra med exempelvis en ballongvisp. Därefter läggs locket på grytan och det får stå en stund. när det stått en stund så har ostmassan delat sig från vasslen och sjunkit till botten. Då öser man försiktigt bort vasslen i omgångar, däremellan får ostmassan sjunka igen (det är bra om man får kvar lite vassle i ostmassan annars kan ostkakan bli torr)! När detta är färdigt ska äggstanningen vispas samman.


Äggstanning


12 ägg
1 l gräddmjölk
½ l vispgrädde
3 ½ dl socker
100 g malen sötmandel
(½ kkp vetemjöl eller glutenfri mjölmix för att inte ostkakan ska vattna sig)


Blanda i äggstanningen i ostmassan och ös upp i lämpliga smorda formar, jag använder gärna engångsformar av aluminium för att utnyttja ugnen på bästa sätt. Grädda i 175º C i ca 1 ½ timme.

1 kommentar:

EtsiResepti sa...

Hej,

Jag jobbar för sajten Hittarecept.se och försökte kontakta dig men kan inte hitta någon kontaktinfo. Vi såg att du har goda recept i din blogg och vi rekommenderar att du tittar runt på sajten och kikar på "Matbloggstoppen".

Vill du vara med och få dina recept indexerade på sajten så behöver du bara registrera dig på http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen och embedda din kod för att mäta statistik så är du med!

Här kan du se hur många som är med i Matbloggstoppen på Hittarecept.se - http://www.hittarecept.se/matbloggstoppen

Förhoppningsvis kan just din blogg ligga etta på Matbloggstoppen!

Med vänliga hälsningar,

Ann-Sofi
Etsiresepti.fi, Hittarecept.se,
Findeopskrifter.dk, Alleoppskrifter.no