8
personer, tillagningstid 2 – 3 timmar
1
kalkon, ca 3½ kg
1
msk salt
1
tsk mald peppar
2
apelsiner
50
g smör
Sås
steksky
5
dl kycklingbuljong
2
dl mellangrädde
2
msk vetemjöl
1
– 2 msk grönpeppar
salt
och peppar
Gör
så här
1.
Sätt ugnen på 175 grader.
2.
Skölj och rensa den tinade kalkonen. Torka av den. Gnid in kalkonen
både in och utvändigt med salt och peppar och fyll den med
apelsiner i klyftor. Bind upp kalkonen.
3.
Lägg kalkonen på sidan i en långpanna tillsammans med hals och
inkråm. Pensla hela fågeln med smält smör. Sätt in i ugnen och
stek i ca 30 minuter. Vänd kalkonen på andra sidan och stek i
ytterligare 30 minuter. Lägg sedan bröstet uppåt och pensla med
mer smör. Stek i drygt 1 timme. Stick med vass kniv i låret – är
köttsaften som sipprar ut helt ofärgad är fågeln klar. Låt
kalkonen vila och tillaga såsen.
4.
Vispa ur långpannan med lite buljong och sila skyn. Häll sky,
buljong och apelsinsaft i en kastrull och koka upp. Rör ut mjölet
med grädden och vispa ner i buljongen. Koka såsen i 3 – 5
minuter. Rör i grönpeppar och smaka av med salt och peppar.
Servera
kalkonen med sås, hasselbackspotatis, kokta grönsaker och gelé!
(Receptet publicerades i Allers Veckotidning nummer 52 1995)
(Receptet publicerades i Allers Veckotidning nummer 52 1995)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar